Crisis kinderopvang in Mauritius

Crisis kinderopvang in Mauritius

Mauritius

Sinds de jaren 1970 zet dit programma zich in om hulp te bieden aan achtergestelde gemeenschappen. In het afgelopen decennium is de focus van haar actie verschoven naar kinderen in grote nood en staat nu bekend als een van de meest toonaangevende NGO’s van Mauritius op het gebied van kinderopvang. Op Mauritius is er onvoldoende steun voor kinderen en gezinnen die getroffen zijn door armoede, geweld en misbruik. Als antwoord op deze dringende oproep is het programma momenteel geschikt voor meer dan 500 kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 18 jaar oud via residentieel en een groot deel van niet-residentiële diensten.

De kinderen komen uit disfunctionele systemen en hebben veel ontberingen meegemaakt met gevolgen voor hun algehele groei en ontwikkeling. Gescheiden van hun biologische families en door overheidsdiensten onder pleegzorg geplaatst, hebben kinderen die bij dit programma zijn ingeschreven een geschiedenis van grove verwaarlozing en misbruik, wat complexe emotionele en gedragsproblemen kan veroorzaken. Het programma heeft veel ervaring en kunde in ondersteuning voor jonge kinderen. De hulp die vrijwilligers hier bieden spelen in op fysieke, psychosociale, educatieve en biologische behoeften. 

Dankzij de huiselijke sfeer waarin deze veelal verwaarloosde kinderen terecht komen, krijgen de kinderen de kans om zich weer veilig te voelen. Als vrijwilliger draag jij dus bij aan de positieve ontwikkeling van deze kinderen.

De organisatie runt momenteel gezinsachtige woonstructuren voor kinderen die uit onveilige omgevingen zijn verwijderd. 50 kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar worden opgevangen in acht van deze opvang tehuizen, na verwijzing door de Child Development Unit en een nationale gerechtelijke procedure.

Er is een early childhood centre voor kinderen van 0-8 jaar, een special needs afdeling en een dagopvang van kinderen wiens moeder in de vrouwen gevangenis zit.

De werkzaamheden zijn divers en variëren, afhankelijk van wat er nodig is op het moment. Belangrijk is enthousiasme en de wil om je handen uit de mouwen te steken en mee te denken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan werkzaamheden zoals: 

 • Educatieve activiteiten en sport en spel organiseren
 • Helpen met het verzamelen en analyseren van gegevens voor lopende projecten.
 • Veldonderzoek dat moet worden uitgevoerd in de verplichte aanwezigheid van maatschappelijk werkers omvat deelnemende observatie, huisbezoeken, het schrijven van rapporten, projectmonitoring en probleemoplossing.
 • Het vastleggen van de (sociale) omstandigheden van het leven van de kinderen en het in kaart brengen van de behoeften en aandachtsgebieden.
 • Taken op kantoor omvatten gegevensanalyse, bijhouden van gegevens en administratie, het produceren van pedagogische activiteiten voor onderwijsinstellingen.
 • Het uitvoeren van enquêtes over de betrokkenheid van ouders en de gemeenschap bij projecten.
 • Training in de verschillende onderzoekstechnieken en workshops zal je inzicht geven in de methodologie die wordt gebruikt binnen de kinderopvang in Mauritius.

Het werken voor een NGO die zich inzet voor kwetsbare kinderen kan emotioneel veeleisend zijn. Eerdere ervaring op het gebied van kinderopvang uit probleemgezinnen is wenselijk, maar niet vereist. Studenten die een studie volgen op het gebied van maatschappelijk werk krijgen voorrang bij plaatsing.

Kijk in het menu voor een overzicht van de kosten. We sturen jou altijd een vrijblijvende offerte.

Bij de programmakosten zijn de volgende zaken inbegrepen:

Accommodatie boeken: je verblijft in een vrijwilligers- en stagiaire-huis in de buurt van het project. Er zijn nette privé kamers beschikbaar. Je deelt de faciliteiten als badkamer, woonkamer en keuken met medebewoners, allemaal internationale studenten en vrijwilligers! Het regelen van je accommodatie is inclusief, echter betaal je de huisvesting maandelijks ter plekke aan je landlord.

Airport transfer organisatie: je wordt opgehaald vanaf het vliegveld van Mauritius. De kosten hiervan betaal je ter plekke.

Vrijwilligerscoördinator: Onze coördinator in Mauritius staat voor je klaar en is 24 uur per dag beschikbaar. De eerste dag krijg je een oriëntatie en wordt je hartelijk ontvangen. Onze lokale partner is Nederlands en woont al jaren in Mauritius. 

Hulp bij voorbereiding: We helpen je voor vertrek met alle vragen of problemen die je eventueel hebt. Je woont een voorbereidingsdag bij waarin je wordt voorzien van informatie en tips over wonen en werken in Mauritius, cultuurverschillen en wat je kan verwachten van het meewerken op onze partnerprojecten. 

Verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen dien je een VOG te hebben. Wij kunnen deze gratis voor je aanvragen als je in bezit bent van een DigiD.

Voorbereidingsdag: We nodigen je voor vertrek uit voor een voorbereidingsdag samen met andere vertrekkende vrijwilligers stagiaires bij Go Pure. Tijdens deze voorbereidingsdag gaan we dieper in op onderwerpen als een cultuurshock en het wonen en werken in een lokale gemeenschap in Azië.

Certificaat: om aan te tonen dat je je hebt ingezet voor een ontwikkelingsproject, krijg je bij terugkomst van Go Pure een certificaat.

Donatie aan het project: wij vinden het belangrijk een project ook financieel te steunen, daarom gaat een deel van het bedrag dat je betaalt naar de projecten.

Niet inbegrepen bij de programmakosten zijn:

 • Vliegtickets van en naar Mauritius
 • Verplichte reisverzekering
 • Visum voor Mauritius
 • Accommodatie en transfer kosten (ter plekke betalen)
 • Vaccinaties
 • Maaltijden
 • Transport van en naar het project. Je wordt ter plekke wegwijs gemaakt, zodat je gelijk goed gewend bent aan het openbaar vervoer.
 • Eigen kosten voor souvenirs, luxe boodschappen enzovoort.
 • Excursies

Jouw programme kan van start op een maandag, met aankomst in het weekend ervoor (bij voorkeur op de vrijdag).

Je verblijft in een huis voor vrijwilligers en stagiaires. Iedereen heeft een eigen kamer, en beddengoed is ter plekke beschikbaar. De badkamers zijn netjes en naar Westerse maatstaven. Je deelt de ruime keuken en woonkamer met je mede vrijwilligers/studenten. Het gezelschap is erg internationaal en met elkaar worden regelmatig tours en excursies georganiseerd. Sommige huizen beschikken zelfs over een zwembad.

Vrijwilligerswerk in Mauritius


Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!