Olifanten Centrum in Sri Lanka

Olifanten Centrum in Sri Lanka

Sri Lanka

In Sri Lanka leven ongeveer 300 olifanten in gevangenschap. Deze olifanten zijn ooit gevangen voor het werk in de houtkap. Vanaf de jaren 70 is het verboden om olifanten te vangen. De gevangen olifanten kwamen in de toeristen industrie terecht en zijn sindsdien een grote bron van inkomsten. Veel opvangcentra worden dagelijks bezocht door vele toeristen en een ritje maken op de rug van een olifant is daarbij heel normaal.

Wij staan achter een andere manier van opvang. Geen dierenleed en de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat. Dit project past perfect bij onze kernwaarden: duurzaam en verantwoord. Het is een kleinschalige opvang waarin het welzijn van de olifanten voorop staat. Om de impact op de olifanten zo klein mogelijk te houden worden hier geen grote aantallen bezoekers toegelaten en kunnen de olifanten vrij rondlopen. 

Wakker worden in deze prachtige omgeving is al heel bijzonder. Na een heerlijk ontbijt met de familie is het tijd om naar de olifanten te gaan.

De nachtbedden moeten worden schoongemaakt en de olifanten hebben honger- dit hebben olifanten de hele dag. De olifantenpoep wordt verzameld en opgehaald en naar een nabijgelegen ‘fabriek’ gebracht waar papier wordt gemaakt van de uitwerpselen. Gedurende je verblijf zul je een bezoek brengen aan dit bijzondere project.

De rivier waar de olifanten twee keer per dag in bad gaan moet ook schoon gehouden worden. Zwerfvuil moet worden verwijderd, niet alleen voor de veiligheid van de olifanten maar zeker ook voor de natuur. Uiteraard help je met het baden en de dagelijkse wandelingen met de olifanten. Je helpt mee in de tuin en met andere klussen die gedaan moeten worden.

Het unieke is dat jij elke dag privé tijd kunt doorbrengen met de olifanten.

’s Middags staat een bezoek aan het schooltje gepland om daar mee te helpen met de spreekvaardigheid van de kinderen. Het leren spreken van Engels is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse lessen. Vrolijke gesprekken met deze kinderen zijn voor jullie beiden heel waardevol.

Het project biedt veel uitstapjes om deze prachtige cultuur te combineren met het werken met de nationale trots van Sri Lanka: De olifant.

Klik hier voor een overzicht van de kosten

Bij de programmakosten zijn de volgende zaken inbegrepen:

Accommodatie: Gedurende jouw tijd bij dit bijzondere project verblijf je in een prachtig guesthouse met geweldig mooi uitzicht. De familie die mede verantwoordelijk is voor het reilen en zijlen woont hier ook. Het is een unieke mogelijkheid om onderdeel te mogen zijn van een Sri Lankaans gezin en community. De kamers zijn prima en hebben een aangrenzende badkamer. Hou er rekening mee dat warm water in Azië niet vanzelfsprekend is. Maar de temperatuur buiten doet je verlangen naar een verkoelende douche. Je eet samen met de andere gasten in het huis. Voel je thuis op deze bijzondere plek waar olifanten je huisgenoten zijn.

Maaltijden: Alle maaltijden zijn inbegrepen: ontbijt, lunch en avondeten. Het project biedt je ook de mogelijkheid tot het volgen van een kook workshop. Duik de keuken in en laat je verrassen door al het heerlijks dat het land te bieden heeft.

Activiteiten: Je host-family van het guesthouse waar je verblijft neemt je graag mee op pad. Bezoek de Elephant Dung Factory waar ze van de verzamelde olifantenpoep papier maken. Ga mee naar een lokale tempel en bezoek het dorp. Draai na schooltijd mee op het schooltje om de kinderen daar te helpen met hun Engelse spreekvaardigheid.

Internet: de accommodatie beschikt over draadloos internet. Zo is het mogelijk om contact te onderhouden met het thuisfront. Echter, houd er rekening mee dat de WiFi soms wel en soms niet werkt. Dat is normaal in een ontwikkelingsland.

Transport: De pick-up is exclusief, omdat veel van onze vrijwilligers en stagiaires ervoor kiezen om een rondreis te combineren met een verblijf op dit project. In overleg kunnen we samen met onze lokale partner uiteraard wel voor je regelen dat je wordt opgehaald vanaf het punt dat jij aangeeft.

Vrijwilligerscoördinator: Onze vrijwilligerscoördinator in Sri Lanka staat voor je klaar en is 24 uur per dag beschikbaar. De eerste dag verzorgt hij een introductie en hij is tevens het aanspreekpunt voor al je vragen of problemen aangaande je project.

Hulp bij voorbereiding: We helpen je voor vertrek met alle vragen of problemen die je eventueel hebt. Je woont een voorbereidingsdag bij waarin je wordt voorzien van informatie en tips over wonen en werken in Sri Lanka, cultuurverschillen en wat je kan verwachten van het meewerken op onze partnerprojecten.

Verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): Voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen dien je een VOG te hebben. Wij kunnen deze gratis voor je aanvragen als je in bezit bent van een DigiD.

Voorbereidingsdag: We nodigen je voor vertrek uit voor een voorbereidingsdag samen met andere vertrekkende vrijwilligers stagiaires bij Go Pure. Tijdens deze voorbereidingsdag gaan we dieper in op onderwerpen als een cultuurshock en het wonen en werken in een lokale gemeenschap in Azië.

Certificaat: om aan te tonen dat je je hebt ingezet voor een ontwikkelingsproject, krijg je bij terugkomst van Go Pure een certificaat.

Donatie aan het project: wij vinden het belangrijk een project ook financieel te steunen, daarom gaat een deel van het bedrag dat je betaalt naar de projecten.

Niet inbegrepen bij de programmakosten zijn:

  • Vliegtickets van en naar Sri Lanka
  • Pick up kosten (afhankelijk van pick-up locatie)
  • Verplichte reisverzekering
  • Visum voor Sri Lanka (ETA visum 30 dagen á 35 US dollar)
  • Vaccinaties
  • Overige kosten aan maaltijden buiten de accommodatie
  • Eigen kosten voor souvenirs, luxe boodschappen enzovoort.
  • Extra excursies

Je kunt elke week starten, met aankomst in het weekend. Andere startdagen zijn in overleg ook mogelijk – dit project is erg flexibel.

Gedurende jouw tijd bij dit bijzondere project verblijf je in een prachtig guesthouse met geweldig mooi uitzicht. De familie die mede verantwoordelijk is voor het reilen en zijlen woont hier ook. Het is een unieke mogelijkheid om onderdeel te mogen zijn van een Sri Lankaans gezin en community. De kamers zijn prima en hebben een aangrenzende badkamer. Hou er rekening mee dat warm water in Azië niet vanzelfsprekend is. Maar de temperatuur buiten doet je verlangen naar een verkoelende douche. Je eet samen met de andere gasten in het huis. Voel je thuis op deze bijzondere plek waar olifanten je huisgenoten zijn.

Team
In Sri Lanka word je opgevangen door onze vrijwilligerscoördinator. De coördinator spreekt Nederlands en is er ter plekke voor je om je te helpen. Daarnaast staat je host family 24/7 voor je klaar.


Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!