Blog Rachel: De top 5 cultuurverschillen
Hi iedereen!
Hier ben ik weer met mijn laatste blog met de cultuurverschillen tussen Bali en Nederland. Voor alle vertrekkende deelnemers voor komende maand zeker leuk om te lezen!
In het algemeen is Bali al erg ‘verwesterd’ dankzij de vele toeristen, expats en andere invloeden van buitenaf. Maar hoeveel verschilt het tegenwoordig met de westerse wereld? Let’s find out!
Kleding: lange kleding
Over het algemeen zie je de Balinese mensen in lange mouwen shirts en lange broeken lopen. Jij loopt in een korte broek of een jurkje, is dit heel erg? Nee, op Bali vinden ze het niet erg als je in een zomerseoutfit buiten loopt. Zij dragen deze lange kleding, omdat ze zich willen beschermen voor de zon op de scooter. Wanneer ze naar het werk gaan, moeten ze soms uren op de scooter rijden en zonnebrand is te duur om iedere dag op de huid te smeren. Ook tijdens ceremonies hebben ze sierlijke, lange rokken aanmet een dun lange mouwen shirt. Dus trek vooral die zomerse outfit uit de kast in je vrije tijd en hou je aan de kledingvoorschriften van je project/stage. En doe wel lange kleding aan als je op de scooter stapt, want een ongeluk zit in een klein hoekje…
Sir… Miss?
Wanneer je iets bestelt via GoJek of in een restaurant, word je als zowel man of vrouw, sir genoemd. Ze zeggen dit omdat dit formeel klinkt en ze willen netjes blijven. Voel je vooral als vrouw niet bezwaard als ze sir zeggen: dit is voor hun een manier om vriendelijk en netjes te zijn.
Avondeten
In Nederland eet je standaard om circa zes uur je avondmaaltijd op die jezelf of je ouders hebben gemaakt. Op Bali is dit net iets anders. Je kunt heel goedkoop eten bij een warung, een lokaal eettentje. Hier kun je nasi goreng, maar ook nasi campur eten. Heerlijk! Je kunt kiezen uit een aantal soorten groenten, vlees en rijst en daar je eigen maaltijd maken voor maar 20.000 rupiah (+/- 1,50 euro). Ook eet je hier pas rond een uur of acht.
Alles op de scooter
Iedere Nederlander heeft een fiets en fietst hier wekelijks op. Op Bali rijdt iedereen op een scooter: van elf jarige kinderen (zonder rijbewijs) tot een heel gezin met 2 kinderen. En jawel: met zijn allen op één scooter! Haal daarom van te voren je internationaal rijbewijs bij de ANWB, dit maakt het reizen van A naar B een stuk makkelijker. Als je geen rijbewijs hebt, no worries, want er is altijd nog de GoJek die je voor weinig geld kunt bestellen en je overal naartoe brengt.
Geen structuur
Tijdens het stage lopen, ben ik erachter gekomen dat er op Bali het woord “structuur” of “schema” niet bestaat. Elke dag is een nieuwe dag; zo lijkt men te leven. Dit is prima, alleen zo kan elke dag ineens er heel anders uitzien en soms lastig als je vanuit gestructureerde Nederland komt. Ook kunnen de Balinezen het op sommige momenten rustig aandoen: met het maken van de badkamer of met het klaarmaken van het eten in een restaurant. Het gebeurt wel, maar het duurt iets langer dan in Nederland. Goed om te vertragen, te leven met de dag en je hierin aan te passen en zoals wij dan zeggen in Nederland: geduld is een schone zaak!
Inmiddels ben ik weer terug van mijn onwijs leuke stage in Bali. Ik hoop dat je het leuk vond mijn blogs te lezen! En voor iedereen die nog gaat: enjoy!
Liefs, Rachel
Nepal – nieuwe PURE! bestemming
Trots zijn we op onze nieuwe bestemming, Nepal. Een schitterend divers land: rijstvelden, bergen, cultuur en...
Het kan weer! *Update COVID-19: internationaal reizen in context van “a new normal”
Internationaal reizen is weer mogelijk, maar wel alleen mogelijk met inreisbeperkingen. Dat is goed nieuws, maar...