Sri Lanka update // covid-19

HOE GAAT HET NU IN SRI LANKA?

Hi allemaal,

Leuk dat jullie weer mee kijken naar deze nieuwe update!

Zoals jullie in onze vorige post hebben kunnen lezen, zijn er in Cambodja relatief weinig besmettingen gemeld. Ook voor Sri Lanka is dit gelukkig het geval. De overheid heeft in de eerste golf gelijk strenge maatregelen genomen voor onder andere het toerisme, waardoor het aantal gevallen klein is gebleven.

Wil je aantallen weten? Check dan deze site: https://localfocus2.appspot.com/5e57cde10ca70

De impact op Sri Lanka

Onze lokale partner in Sri Lanka heeft het erg zwaar. Projecten lopen door, maar de support en kennis van vrijwilligers en stagiaires worden erg gemist.

Veel van de scholen in Sri Lanka zijn sinds maart 2020 aan de slag gegaan met online lesgeven, omdat de scholen zijn gesloten. Echter, hebben niet alle scholen hier de mogelijkheid toe en ook niet alle studenten hebben thuis toegang tot internet of een computer. De achterstanden lopen op en worden hierdoor groter.

Sinds maart 2020 zijn er ook vele restricties gelegd op reizen, waardoor een groot deel van het toerisme in het land plat ligt. Ook binnenlandse reizen worden afgeraden door de overheid. Een groot deel van inkomsten in het land haalt men uit de toeristische sector. Dit ligt geheel stil en dat merken veel lokale ondernemers die hieruit inkomen ontvingen. Families en gezinnen hebben het zwaar en het land kent geen steun vanuit de overheid zoals wij die kennen.

Wat betreft de armoede heeft Covid-19 een enorme impact op Sri Lanka. Veel mensen zijn dus hun baan verloren, waardoor ze geen inkomen hebben. Ook het vinden van een nieuwe baan is natuurlijk erg lastig in deze tijd. Veel van deze arme mensen kunnen zich geen zorg veroorloven en durven dus ook niet naar het ziekenhuis te gaan wanneer dit nodig is. Daarnaast hebben deze mensen ook geen geld voor een computer of internet, waardoor de kinderen in deze gezinnen als sinds maart geen scholing kunnen volgen.

Van onze lokale partner begrepen wij ook dat de lokale bevolking inventief zoekt naar mogelijkheden om wel inkomsten te generen. Zo is de lokale bevolking meer gaan vissen en groente/fruit gaan verbouwen. Ook houden ze het land schoon en zijn stranden weer ongerept. Corona brengt aan de andere kant saamhorigheid onder de bevolking.

Doordat Sri Lanka van origine een gehoorzame cultuur heeft, luistert de bevolking goed naar de adviezen. Hierdoor is tot nu toe het besmettingsaantal ook vrij laag gebleven. Echter zit het land nu midden in een tweede Covid golf, die niet alleen heel anders is dan de eerste, maar ook heviger. Bevolking volgt de strenge maatregelen in hoop dat het straks allemaal weer beter wordt.

Sri Lanka hoopt dat de wereldwijde vaccins en restricties op reizen straks verandering brengt en dat het toerisme natuurlijk weer op gang komt. Laten we hopen dat dit zo snel mogelijk weer kan en dan kunnen we onze vrijwilligers weer die kant op laten gaan!

Tot die tijd, stay safe everyone!


Zomer vrijwilligerswerk

Wil jij deze zomer vrijwilligerswerk doen? Wij hebben nog enkele mooie duurzame plekken beschikbaar in Indonesië,...

PURE! in top 10 meest verantwoorde aanbieders

PURE! Volunteer staat in de top 10 van meest verantwoorde aanbieders van vrijwilligerswerk samengesteld door De Volkskrant...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!