Een waslijn in de stad Kathmandu, Nepal

Hoe overleef ik de cultuurshock?!

Het is bijna zover, je gaat naar Azië! Je hebt je goed ingelezen in het land en de cultuur, verhalen van anderen gehoord en gaat goed voorbereid op reis.
Je stapt (alleen) in het vliegtuig, de wijde wereld in. Onderweg naar een fantastisch avontuur. Maar toch krijg jij hem waarschijnlijk ook: de cultuurshock. Een compleet andere cultuur dan die je gewend bent. Het is je bijna niet in te beelden hoe je je hieronder gaat voelen, dus hier wat tips om de eerste dagen te overleven!

Praat erover
Iedereen kent wel iemand die in een (soortgelijk) land is geweest die mooie, en vooral jaloersmakende verhalen heeft verteld. Vraag die persoon eens hoe hij of zij de eerste paar dagen heeft ervaren. Vanaf het eerste moment dat je het vliegtuig uitstapt voel je het… ik ben in Azië! Een geheel ander wereld: de warmte, de taal, het drukke verkeer en alle kleuren en geuren die je tegemoetkomen. Overweldigend in het begin, maar alle nieuwe indrukken zijn ook leuk. Heb het erover met anderen, familie maar ook landgenoten die op hetzelfde moment als jou in Azië zijn. Je bent niet de enige! Het is herkenbaar, en helemaal niet gek dat je er even aan moet wennen.

Stel vragen
Je zal steeds meer verschillen gaan ervaren tussen Azië en Nederland. Veel gebruiken zal je dan ook niet begrijpen, dus vraag eens om je heen waarom dit eigenlijk gebeurt. Zo leer je wat van de cultuur én kun je het beter een plekje geven! WIN-WIN SITUATIE.

Neem de tijd
Niet alleen het reizen zelf, maar ook alle indrukken zijn vermoeiend. Niet iedereen past zich even makkelijk aan, maar dat is wel wat er van je gevraagd wordt dus neem de tijd die jij nodig hebt om alles te verwerken. Het is jouw reis!

Schrijf het opScreen Shot 2016-04-26 at 11.11.25
Deze tip is een van de grootste clichés. Maar met onze reiservaringen kunnen we met 100% zekerheid zeggen dat het helpt. Schrijf je zorgen van je af; het helpt je relativeren en je hebt ook nog eens herinneringen voor later!

Kortom: reizen in Azië is geweldig, maar het is soms even wennen. Onthoud goed dat de cultuurshock slechts enkele dagen is en dat het alleen maar leuker wordt!

Geniet, ervaar & beleef!

 


Sanne is aangekomen in Cambodja. Lees snel hoe het met haar gaat!

Sanne is gearriveerd in Cambodja. Lees meer over haar aankomst en het begin van haar reis! ...

Terug in Cambodja!

Na 5 jaar afwezigheid was het dan eindelijk zo ver! Afgelopen zomer heb ik weer een...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!