Hoe is het nu in Cambodja?

Hi iedereen!

Helaas blijven de reiskoffers en grenzen tot sowieso half maart 2021 dicht.

Wat we heel graag wel willen doen is jullie meenemen langs allerlei updates over de landen waarmee we samenwerken. We hopen jullie op deze manier ook op de hoogte te kunnen houden van hoe het in Cambodja, Sri Lanka, Bali e.d. gaat. Hoe gaat het nu daar?

Als stagiaire van Pure mocht ik onze lokale partners hierover spreken. Afgelopen week sprak ik als eerst met onze partner in Cambodja en heb ik hem het hemd van het lijf gevraagd over alle ontwikkelingen daar. Dat deed me wel wat….lees hieronder de situatie in het land.

CAMBODJA 

In Cambodja zijn tot nu toe gelukkig maar erg weinig Covid-19 gevallen gemeld. Dit omdat de overheid vanaf het eerste moment duidelijke maatregelen heeft getroffen. Zo ligt het buitenlands toerisme volledig plat en zijn scholen gesloten.

Onze lokale partner gaf aan dat de overheid van Cambodja al heel snel na de uitbraak van het virus heeft besloten om het toerisme in het land op een laag pitje te zetten voor de veiligheid van de lokale mensen. Zo moest je bij binnenkomst in Cambodja je laten testen en was jezelf verantwoordelijk om quarantaine te regelen en te betalen (erg hoog bedrag) . Het toerisme is daardoor al snel helemaal plat komen te liggen. Dit heeft er voor gezorgd dat er weinig Covid gevallen zijn, maar het heeft wel een mega grote financiële impact op de lokale mensen. Je kunt je voorstellen dat een groot deel van de bevolking werkt/leeft in en van de toeristische sector. Dit is nu niet meer met grote trieste gevolgen voor gezinnen.

Zoals velen van jullie vast wel weten draagt de lokale bevolking van veel Aziatische landen al heel lang een mondkapje in bepaalde gebieden. Er was dus in Cambodja geen sprake van een tekort aan deze middelen. Wat wel een probleem is, is handen wassen. Dit is niet iets wat mensen normaliter veel doen, omdat er ook niet altijd toegang is tot schoon water. Het is voor het land dus belangrijk hier op te focussen door middel van reclame en scholing. Onze projecteren sturen hier enorm op.

Daarnaast vroeg ik naar de maatregelen die getroffen worden om de bevolking te waarschuwen en te informeren over het virus. Dat gaat natuurlijk heel anders dan in Nederland: als je telefoon afgaat, krijg je een bericht over de gevaren van Covid-19. Ook hangen er overal posters en in het begin van de uitbraak gingen er auto’s met speakers door de dorpen om mensen te vertellen hoe ze voor zichzelf moesten zorgen in deze tijd.

Op de projecten 

De meeste projecten in Cambodja vinden plaats op scholen/community projecten. Toen het virus voor het eerst uitbrak zijn de meeste scholen direct gesloten. Pas in augustus mochten sommige scholen weer voorzichtig gaan opstarten in kleine groepen. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden aan zoals dat kinderen hun handen moeten desinfecteren, monkapjes moeten dragen en de temperatuur wordt gemeten voor de les start.

In de periode tussen maart en augustus zijn veel scholen aan de slag gegaan met online lesgeven. Echter was dit niet overal een succes, omdat er vaak maar een klein deel van de leerlingen toegang had tot een computer en/of internet. Voor de kinderen in Cambodja is het dus ontzettend fijn dat de scholen weer langzaam gingen openen.

WAT KUNNEN WE DOEN?

Doordat het niet mogelijk/veilig is om Cambodja in te reizen ligt het vrijwilligerswerk dus stil. Wat kan je wel doen nu als Nederlanders om dit land te helpen?

Onze vrijwilligers kunnen op drie manieren bijdragen.

  • Cross culturele interactie (expertise delen)
  • Financiële hulp, donaties via onze stichting

Een aantal voorbeelden van wat mensen al hebben gedaan zijn: filmpjes maken van zichzelf dat ze een verhaal voorlezen, een online les voorbereiden en geven aan een groepje kinderen en helpen promoten door blogs. Heb jij interesse om te helpen waar het kan? Neem dan even contact met ons op en stuur mailtje naar info@gopure.nl!

Ik hoop jullie weer een beetje op de hoogte te hebben gebracht van de situatie in Cambodja.

Groetjes Amber

stagiaire (vanuit Hogeschool Fontys)


What to do in Kathmandu?!

Katmandu, de op 1400 meter in een vallei gelegen hoofdstad van het prachtige Nepal. De meer...

Last minute plekken november/december 2017

Ga met ons mee! Twijfel niet langer, nu de kans om binnen 4 tot 8 weken...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!