Filipijnen // covid-19 update

Hi allemaal,

Leuk dat jullie weer meekijken met een nieuwe update. Deze week vertellen we jullie alles over de ontwikkelingen op de Filipijnen.

Impact op de Filipijnen

Ook op de  Filipijnen is de situatie zeer heftig is. Vanaf het begin is op de Filipijnen sprake van een lockdown. Mensen boven de 65 jaar en onder de 16 jaar mogen niet naar buiten. Ook de scholen zijn gesloten.

De maatregelen worden op de Filipijnen voornamelijk bepaald door de politie en het leger en niet door de experts zoals dat hier in Europa gebeurt. Dit maakt ook dat het beleid veel strenger wordt nageleefd. Echter is de controle op de maatregelen per regio verschillend.

De overheid biedt ook weinig tot geen steun aan de mensen die hun baan zijn verloren. Er zijn wel bepaalde regelingen, die bijvoorbeeld luiden dat als er geen besmettingen meer zijn in een wijk, dat mensen dan een bonus krijgen. Echter levert dit juist meer problemen op, omdat mensen zich hierdoor niet meer laten testen. Uiteindelijk heeft dit dus niet veel zin voor de verbetering van de situatie omtrent het virus.

De impact op de lokale projecten

Helaas moet de ecofarm sluiten doordat er geen inkomsten meer zijn. Een prachtig project om zelf voedsel te verbouwen is dus verloren gegaan.

Daarnaast heeft onze partner heeft het erg zwaar, mede doordat zij net voor de pandemie een vrijwilligershuis hadden aangekocht en verbouwd. Kosten en uitgaven lopen door van dit nieuwe huis, maar er komen geen deelnemers.

In de Filipijnen richten zich nu op core projecten die ondanks de pandami doorgaan. Deze zijn niet afhankelijk van vrijwilligers. Verder proberen ze projecten op te zetten die veel impact genereren, maar weinig geld kosten.

Onderwijs

Doordat de scholen op de Filipijnen dicht zijn kunnen veel kinderen geen onderwijs volgen. Niet iedereen heeft toegang tot internet of een computer. Wel bieden veel scholen modules aan die de kinderen op kunnen halen op school, zodat ze hier thuis aan kunnen werken en zo de achterstand beperken. Daarnaast wil de overheid ook kijken naar de mogelijkheid om via de radio een bepaalde vorm van onderwijs aan te bieden. Dit, omdat veel kinderen thuis wel toegang hebben tot de radio.

Tot zover….volgende keer vertellen we meer over Nepal.


Blog Sanne “Daar zit ik dan met een stapel boeken over Cambodja en Bali”

Nieuwe blogster Sanne Theunissen (24 jaar): ze vertrekt over ruim een week voor het eerst naar Azië...

Corona update november 2020

Update 1 nov 2020 Reiskoffers blijven dicht….. Helaas zijn de ontwikkelingen van COVID-19 nog steeds leidend...

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws, reisverhalen en meer!